Lijfrente gebruiken om hypotheek af te lossen?

1 april 2008

Wij hebben een aflossingsvrije hypotheek van €94.000. Op 1 april 2009 wordt ik 65 en komt mijn lijfrente vrij. Het is een koopsompolis van voor 1992. Kan ik deze lijfrente gebruiken om mijn hypotheek af te lossen ineens of een gedeelte? Of is dat fiscaal onhandig?

Een lijfrentepolis keert een bruto bedrag uit. Omdat de polis van voor 1992 is kunt u in principe het geld in één keer laten uitbetalen en daarmee (een deel van) de hypotheek aflossen. Of dat verstandig is, is maar de vraag en hangt onder andere af van de hoogte van uw pensioeninkomen.

Is dat samen met de AOW minder dan ongeveer €31.500, dan heeft u nog ruimte in de tweede belastingschijf. In die schijf betaalt u slechts 23,95% belasting als 65-plusser. U kunt dan beter de lijfrente laten omzetten in een uitkering per maand of kwartaal.

Als u de polis ineens laat uitkeren betaalt u waarschijnlijk veel meer belasting over het te ontvangen bedrag. Mijn advies: gaat u eens langs bij een financieel planner die het voor u doorrekent. Het kan u veel belasting schelen.

Bron: Overgeld

Gepost in Veel gestelde vragen |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.