Waardoor worden de huizenprijzen bepaald?

18 februari 2008

Iedere maand zien we krantenberichten over de huizenprijs. De laatste tijd zijn die berichten wisselend. Zelfs binnen één maand stelt de één dat de huizenprijs stijgt terwijl de ander spreekt van een daling. Hoe kan dat – huizenprijs is toch huizenprijs zou je denken?

Het verschil in berichtgeving ligt in het uitgangspunt dat men hanteert. Je kunt kijken naar verkoopprijzen (van daadwerkelijk verkochte woningen) of naar woningwaarde (gemiddelde waarde van alle woningen). De verkoopprijzen zijn feiten, maar hoe wordt de gemiddelde waarde van alle woningen bepaald? Dit doet het Kadaster in samenwerking met het CBS door middel van de zogenaamde Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK). Deze prijsindex heeft eind januari de oude Woningwaarde-index van het Kadaster vervangen en zou een verdere verfijning van de prijsbepaling moeten betekenen.

Nu is dat wel interessant, die landelijk vastgestelde huizenprijs, maar het zegt niets over de waarde van jouw woning. Waar is die van afhankelijk? Een taxateur beoordeelt voor het bepalen van de waarde een flinke lijst met punten:

- Het huis van binnen: grootte, aantal vertrekken, oppervlakte van de vertrekken, staat van onderhoud, isolatie, verwarming, elektriciteit, muren, plafonds en vloeren.
- Het huis van buiten: type huis, buitenmuren, schilderwerk, daken en goten, garage/schuur, ligging en grootte van de tuin, soort erfafscheiding
- Ligging van het huis: gemeente, woonomgeving, parkeergelegenheid, openbaar groen, bestemmingsplan, (snel)wegen, openbaar vervoer, scholen & winkels

Als je de waarde van de woning ziet als hetgeen je er in de verkoop voor kunt krijgen, is deze naast al deze directe factoren ook afhankelijk van externe omstandigheden. Een verkoopprijs wordt immers bepaald door vraag en aanbod en op die markt zijn allerlei economische factoren van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de rentestand, de werkloosheid, de verstrekkingsnormen voor hypotheken. Mensen kunnen je woning heel mooi vinden en er een bepaalde prijs wel voor willen betalen, maar als ze dat niet kunnen financieren – dan is er nog steeds geen koper.

Bron: mistermoney.rtl.nl

Gepost in Veel gestelde vragen |

Laat een reactie achter

Opgelet: Uw reactie moet goedgekeurd worden, dus kan het even duren voor hij zichtbaar wordt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te versturen.