Rente stand

De hoogte van de rentestand is meestal bepalend voor de hoogte van je hypotheek. Hoe lager de rentestand hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen. De hoogte van de rente wordt bepaald door verschillende factoren:

Rentevast periode
Meestal kiezen mensen een hypotheek waarbij het rentepercentage voor een bepaalde periode vaststaat. Dat kan één jaar zijn, maar ook vijf, tien of zelfs twintig jaar. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevast periode, des te hoger het rentepercentage.

Hypotheek vorm
Afhankelijk van de gekozen hypotheek vorm, wordt vaak een andere rente gehanteerd. Voor een spaarhypotheek geldt over het algemeen een opslag van 0,2%

Aanbieder
Iedere aanbieder van hypotheken hanteert een eigen rente percentage. Sommige aanbieders verkopen liever een hypotheek met een korte rentevast periode en andere aanbieders prefereren juist een langere rentevast periode.

Executie waarde
Een hypotheek op een woning met een executie waarde van 125% is voor een bank risico voller dan een hypotheek met NHG. Op een hypotheek met NHG wordt over het algemeen een korting gegeven van 0.2% terwijl op een hypotheek op basis van 125% executie waarde juist vaak een toeslag wordt berekend.

U begriijpt dat al deze factoren een rol spelen bij de actuele rentestand. Vandaar dat we hier dan ook geen overzicht publiceren. Het overzicht zou na het plaatsen al verouderd kunnen zijn.